Ako želite da Vas neko čuje – recite to glasno!
October 5, 2017
decu nisimo kao orden

Decu nosimo kao orden!

Kako su roditelji dece sa smetnjama u razvoju došli na ideju da uzgajaju voće i povrće i tako osiguraju budućnost mališanima

Udruženje “Evo ruka” su 2011. osnovali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kako bi poboljšali kvalitet života njihove dece i obezbedili im sigurnu budućnost.
"Našu decu moramo nositi kao orden, a ne kao teret, onda će ih i drugi tako gledati", kaže Ana Knežević, predsednica udruženja “Evo ruka” koje je uz pomoć Delta fondacije 2015. pokrenulo plasteničku proizvodnju, a od ove godine i proizvodnju zimnice, od uzgojenog povrća i voća.
- Kao majka deteta sa višestrukim smetnjama u razvoju, nakon dvanaestogodišnjeg iskustva mogu samo da zamolim roditelje da prihvate svoju decu, njihovu dijagnozu i svoj život – kaže naša sagovornica i dodaje da je najvažnije dete dovesti u stanje zdravstvene ravnoteže, a potom raditi i na njegovoj socijalizaciji.

A odakle ideja za osnivanjem Udruženja?

- Tada smo želeli da se borimo za prava svih osoba sa invaliditetom na svim nivoima. Kako smo ubrzo shvatili da u Srbiji svi procesi i promene dešavaju veoma sporo, opredelili smo se da se fokusiramo na decu sa smetnjama u razvoju školskog i predškolskog uzrasta, podršku porodicama kroz vršnjačko savetovalište, organizovanje letnjeg dnevnog boravka za decu inkluzivnog tipa. U toku 2015. pokrenuli smo i poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima, a od ove godine i proizvodnju zimnice, sve u cilju obezbeđivanja održivog sistema podrške za decu sa invaliditetom u Zemunu i Beogradu – objašnjava Kneževićeva.

Udruženje je proizvelo od uzgajenog povrća i voća domaći ajvar, džem od kajsije, džem od šljiva, paradajz sok i sušeni paradajz. Ove proizvode prodaju i zahvaljujući tome obezbeđuju novac za njihove programe i održivost. Kneževićeva naglašava da još nisu dostigli potpuni stepen samostalnosti i da im je i dalje potrebna pomoć u vidu donacija i projektnog finansiranja, ali su danas u odnosu na početak mnogo samostalniji.

-- Ideja pokretanja ove aktivnosti je da nama i našoj deci obezbedimo posao, izvor prihoda i da prihodujemo za usluge u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju. Projekat vezan za poljoprivredu i sam program “Zasad za budućnost” otvorio nam je potpuno novu perspektivu delovanja i pogled u budućnost. Nismo više obični primaoci socijalnih davanja već radimo stvari koje su važne za našu zajednicu u kojoj živimo, za Zemun. Kroz projekat bavimo se direktnom podrškom deci i njihovim roditeljima, unapređenjem privrede, razvojem socijalnog preduzetništva, pokretanjem ženskog preduzetništva sa jakom socijalnom misijom, dajemo ideje drugim roditeljima i organizacijama širom Srbije – napominje naša sagovornica. Kako kaže, kroz rad žele da stignu do usluge “Samostalni život za našu decu” jer bi time zaokružili celinu i krenuli zaista u taj samostalni život. Predsednica udruženja “Evo ruka” poručuje da osobe sa invaliditetom nisu nevidljive i ističe da je važno da sami sebe vide jer ih tako i drugi vide. I drugi žele da ih čuju ali je važno koju poruku će poslati.

- Kada imate problem da upišete dete u vrtić ili školu, setite se da vaše dete ima pravo na obrazovanje. Uvek dobro razmislite koji je najbolji interes vašeg deteta, i borite se. Ne okrećite glavu od drugih roditelja dece sa smetnjama u razvoju i ne delite se po dijagnozama. U istom problemu su i majka deteta sa autizmom, sa cerebralnom paralizom, sa DiGeorge sindromom ili sa intelektualnim teškoćama. Sve one brinu za svoju decu i sve su to iste suze i strahovi – zaključuje Kneževićeva.

Kupovina proizvoda kao pomoć

- Dosta pričamo o afirmaciji i pozitivnom pristupu, pa se često dešava da ljudi pogrešno protumače naš stav i misle da uvek možemo da se izborimo sa svim problemima. Nije uvek lako. Potrebna nam je finansijska podrška, donacije, projekti i volonteri da bismo ovu našu fantastičnu priču izgurali do kraja kao i da bismo mogli da pomognemo što većem broju ljudi. Pomoć se može pružiti kupovinom naših proizvoda, donacijama, volontiranjem, organizacijom turnira ili žurke za našu decu i naše udruženje. Pomozite nam kako možete, a uvek možete tako što će te donirati na račun 205-168077-63, kupiti našu zimnicu putem Fejsbuk stranice “Evo ruka” ili na telefon 062-327-877 – poručuje Kneževićeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *