Skip to main content

Kako su roditelji dece sa smetnjama u razvoju došli na ideju da uzgajaju voće i povrće i tako osiguraju budućnost mališanima

 

Kupovina proizvoda Evo ruka omogućava stabilnost udruženju.

Udruženje “Evo ruka” su 2011. osnovali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kako bi poboljšali kvalitet života njihove dece i obezbedili im sigurnu budućnost.

„Našu decu moramo nositi kao orden, a ne kao teret, onda će ih i drugi tako gledati“, kaže Ana Knežević, predsednica udruženja “Evo ruka” koje je uz pomoć Delta fondacije 2015. pokrenulo plasteničku proizvodnju, a od ove godine i proizvodnju zimnice, od uzgojenog povrća i voća.

– Kao majka deteta sa višestrukim smetnjama u razvoju, nakon dvanaestogodišnjeg iskustva mogu samo da zamolim roditelje da prihvate svoju decu, njihovu dijagnozu i svoj život – kaže naša sagovornica i dodaje da je najvažnije dete dovesti u stanje zdravstvene ravnoteže, a potom raditi i na njegovoj socijalizaciji.

A odakle ideja za osnivanjem Udruženja?

-Ideja pokretanja ove aktivnosti je da nama i našoj deci obezbedimo posao, izvor prihoda i da prihodujemo za usluge u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju. Projekat vezan za poljoprivredu i sam program “Zasad za budućnost” otvorio nam je potpuno novu perspektivu delovanja i pogled u budućnost.

Nismo više obični primaoci socijalnih davanja već radimo stvari koje su važne za našu zajednicu u kojoj živimo, za Zemun. Kroz projekat bavimo se direktnom podrškom deci i njihovim roditeljima, unapređenjem privrede, razvojem socijalnog preduzetništva, pokretanjem ženskog preduzetništva sa jakom socijalnom misijom, dajemo ideje drugim roditeljima i organizacijama širom Srbije – napominje naša sagovornica.

Kako kaže, kroz rad žele da stignu do usluge “Samostalni život za našu decu” jer bi time zaokružili celinu i krenuli zaista u taj samostalni život. Predsednica udruženja “Evo ruka” poručuje da osobe sa invaliditetom nisu nevidljive i ističe da je važno da sami sebe vide jer ih tako i drugi vide. I drugi žele da ih čuju ali je važno koju poruku će poslati.

– Kada imate problem da upišete dete u vrtić ili školu, setite se da vaše dete ima pravo na obrazovanje. Uvek dobro razmislite koji je najbolji interes vašeg deteta, i borite se. Ne okrećite glavu od drugih roditelja dece sa smetnjama u razvoju i ne delite se po dijagnozama. U istom problemu su i majka deteta sa autizmom, sa cerebralnom paralizom, sa DiGeorge sindromom ili sa intelektualnim teškoćama. Sve one brinu za svoju decu i sve su to iste suze i strahovi – zaključuje Kneževićeva.

Kupovina proizvoda Evo ruka kao pomoć

– Dosta pričamo o afirmaciji i pozitivnom pristupu, pa se često dešava da ljudi pogrešno protumače naš stav i misle da uvek možemo da se izborimo sa svim problemima. Nije uvek lako.

Potrebna nam je finansijska podrška, donacije, projekti i volonteri da bismo ovu našu fantastičnu priču izgurali do kraja kao i da bismo mogli da pomognemo što većem broju ljudi. Od velike pomoći je kupovina proizvoda Evo ruka, donacije, volontiranje, organizacija turnira ili žurke za našu decu i naše udruženje. Pomozite nam kako možete, a uvek možete tako što će te donirati na račun 205-168077-63, kupiti našu zimnicu putem Fejsbuk ili Instagram stranice “Evo ruka” ili na telefon 062-327-877 – poručuje Kneževićeva.

Izvor: http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=333719&title=Decu+nosimo+kao+orden

Ostavite komentar