Kako smo pokrenuli socijalno preduzetništvo?

Evo ruka je svoju ekonomsku delatnost – socijalno preduzetništvo – započela 2015. godine. Tada je Delta fondacija pokrenula program podrške koji se zvao Zasad za budućnost. Taj program je bio namenjen lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima koja su želela da se bave razvojem poljoprivrede. Krajnji cilj je bio obezbeđivanje finansiranja programa namenjenih ranjivim grupama i ekonomskom osnaživaju istih.

Mi smo bili jedna od 6 podržanih organizacija, i kroz taj projekat obezbedili dva plastenika površine 500 m2, zasad za jednu setvu i potrebnu opremu i alat. Nismo imali mnogo znanja o uzgoju povrća, ali smo imali veliku podršku i pomoć komšija i lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Uspeli smo da uzgojimo boraniju, krastavac i zelenu salatu. Već sledeće godine savladali smo uzgoj paradajza i paprike. Sadili smo i jagode na otvorenom i pripremali žito za Božić.

Svo povrće smo prodavali ili prerađivali u sok ili ajvar. Prodavali smo direktno sa njive ili smo razvozili na prag.

Skroman, ali dobar početak solidarne ekonomije

Naglašavamo da su to bile veoma ograničene količine.  Ova početna faza sa sopstvenom proizvodnjom povrća bila veoma važna da bismo naučili proces uzgoja i distribucije povrća. U proizvodnji su učestvovali članovi udruženja – roditelji i komšije koje su želele da pomognu i kojima je bila potrebna dodatna dnevnica.

U međuvremenu smo razvili svoju mrežu lokalnih dobavljača koji nam dopunjavaju potrebe povrća i voća kada pravimo džem i ajvar.

Gde smo sada?

Mi sada imamo skromnu radionicu za preradu voća i povrća, sa profesionalnim mašinama i šerpama. Imamo mašinu za pasiranje povrća, za sušenje voća i povrća, za pečenje paprike i za mlevenje.  Obezbedili smo ih kroz različite projekte.

Cilj nam je da u narednom periodu proizvodnju unapredimo sa dodatnim mašinama i proširimo radionicu.  Razvijemo različite kanale prodaje i povećamo vidljivost. Obezbedimo prodajno mesto, u vidu tezge ili lokala, u kome će se prodavati samo proizvodi socijalnih preduzeća i malih proizvođača iz cele Srbije.

Sve ove aktivnosti sprovodimo u cilju obezbeđivanja održivosti organizacije i stvaranje uslova za zapošljavanje i radno angažovanje dece i mladih sa smetnjama u razvoju. Takođe i zbog ekonomskog osnaživanja roditelja i ostalih teže zapošljivih lica u našoj zajednici.

PROIZVODNJA DOMAĆIH DŽEMOVA I SOKOVA, DOMAĆEG AJVARA I PROIZVODA OD PARADAJZA – EVO RUKA SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO

U drugom ciklusu podrške kroz program ZASAD ZA BUDUĆNOST Delta fondacije započeli smo preradu voća i povrća i naučili se još jednom načinu prihodovanja za naše programe.

Prodajom naših proizvoda obezbeđujemo dodatna finansijska sredstva za organizaciju i nove programe podrške za roditelje i decu. S obzirom na obim posla i potrebu za većim količinama, proizvodnju džemova i ajvara najčešće organizujemo kroz velike volonterske akcije u formi mobe. Velike kompanije u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti često se odazivaju pozivu humanitarnih organizacija u lokalnoj zajednici, koje pomažu ranjivim grupama građana.

Tako smo i mi započeli program KORPORATIVNOG VOLONTIRANJA i povezali se sa kompanijama koje sada rado volontiraju kod nas bar jednom godišnje. Na ovaj način obezbeđujemo i tržište, i jasno komuniciramo razloge zbog kojih smo započeli sa ovim aktivnostima i probleme sa kojima se suočavaju porodice bolesne dece u Srbiji.

Još podrške za socijalno preduzetništvo

Kroz projekat RASADNIK IDEJA, ZNANJA I VEŠTINA, koji je finansirao Caritas Srbije, obezbedili smo SUŠARU ZA VOĆE I POVRĆE, i započeli proizvodnju SUŠENOG PARADAJZA U MASLINOVOM ULJU, koji je naš glavni specijalitet.

Svi proizvodi su domaći, bez konzervansa i aditiva. Od pažljivo biranog voća i povrća. Od proverenih proizvođača. Ograničenih količina. Sav prihod namenjen je daljem razvoju organizacije i unapređenju proizvodnje. Svi naši proizvodi su 100% društveno odgovorni.

Ovaj projekat se finansira iz sopstvenih izvora, donacija građana i projekata. To su projketi koji podržavaju socijalno preduzetništvo, solidarnu ekonomiju i ekonomsko osnaživanje teško zapošljivih lica.