Udruženje Evo ruka su 2011. osnovali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kako bi poboljšali kvalitet života njihove dece i obezbedili im sigurnu budućnost.

Evo ruka neguje društveni aktivizam, povezuje zajednicu u cilju pružanja konkretne pomoći porodicama i razvija inovativnu inkluzivnu praksu.
Od osnivanja do danas smo inicirali i sproveli niz značajnih projekata za razvoj zajednice u kojoj ova deca žive i rastu. 

Ana Knežević

Predsednica udruženja

Po obrazovanju inženjer elektrotehnike, a po zanimanju majka i predsednica udruženja.
Socijalna preduzetnica i humanitarna radnica.
U vreme kada je udruženje osnovano, bila je samohrana, nezaposlena majka dva dečaka od 6 i 7 godina, od kojih je stariji sa višestrukim smetnjama u razvoju kao posledica retkog sindroma DiGeorge. U sredini koja ne razume kontekst u kome žive roditelji dece sa invaliditetom ona je želela da nađe rešenje i napravi promenu. Sve vreme posvećena je ideji građenja zajednice roditelja dece sa smetnjama u razvoju koji se poznaju između sebe i podržavaju međusobno.
Zajedno sa svojim saradnicima pokrenula je Inkluzivni centar u Zemun Polju, osnovala svoje poljoprivredno gazdinstvo i pokrenula proizvodnju zimnice u cilju obezbeđivanja finansijske održivosti organizacije.
U udruženju radi na iniciranju novih projekata, održava stalnu komunikaciju sa drugim roditeljima.
I dalje sanja o tome da će deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji dobiti sve usluge koje su im potrebne i koje zaslužuju, da bi mogli da žive dostojanstveno i bezbrižno kao korisni članovi društva, a ne samo kao pasivni korisnici državne i humanitarne pomoći.

Marina Manasijević

Mihajlo Belić

Nikola Marsenić

Donirajte

Doniraj

Podržite nas

Prodavnica

Postanite volonter

Prijava

Ko može biti član udruženja Evo ruka?

Svi koji su jednostavno dobri i žele da pomognu, podrže i ispune svoje vreme na plemenit i koristan način.

Ukoliko želite da postanete član udruženja Evo ruka i doprinesete održivosti socijalne inkluzije, pišite nam i prijavite se na mejl evoruka5@gmail.com.

Komentari

Od kad sam prvi put došla u dvorište inkluzivnog centra EVO RUKA u Zemun Polju ostala sam do danas. Buknula je istinska ljubav sa izuzetnom decom, njihovim roditeljima i prijateljima. Za mnoge ljude je to “Put kojim se ređe ide”. Ali nije teško i ne boli. Ukoliko imate isti sistem vrednosti, onda je inkluzija proces u kome ste istovremeno i učenik i učitelj. Zahvalna sam što sam, tokom mnogobrojnih kasnijih druženja, bila na izvoru energije koja zrači i leči. To je velika privilegija.

Nataša LukićVolonterka, Liderka Smeh joge

Pružili ste mi osećaj pripadnosti, da shvatim da nisam sama, već da i drugi roditelji dece sa smetnjama imaju iste strahove, očekivanja, uspone i padove. Podrška koju sam osetila u psihološkim radionicama mnogo mi znači. Grupa roditelja okupljenih u udruženju Evo ruka je grupa vrlo pametnih, preduzimljivih i dobrih žena, a mom detetu je u inkluzivnom centru pružena mogućnost da kvalitetno i korisno koristi dane letnjeg raspusta.

Marija PavlovićTeodorina mama

I really felt like I was a part of a famiy here thanks to you guys. Evo ruka is truly something special that I will always remember. Keep doing an amazing job!

Ryan GrabijasVolunteer, Michigan USA

I learnt to see creativity fun and love, where others see diversity. Thank you for that! Evo Ruka will forever hold a special place in my heart.

Alexandra CasaranoVolunteer, Italy

Evo Ruka je mesto gde rastemo zajedno, učimo i družimo se. Evo Ruka je promenila način na koji mislim, živim i način na koji prilazim ljudima. Pružila mi je mnogo više od iskustva. Evo Ruka mi je omogućila da vidim svet iz drugog ugla, upoznam razne predivne ljude i steknem prijateljstva za ceo život.

Marija TopalovićVolonterka