Skip to main content
Vesti

MESTO ZA NAS – PRVA KARIKA Gostovanje mama iz mreže Evo ruka

Napisao 01.07.2022.jul 28th, 2022Nema komentara

„Sistem podrške i zaštite zasnovan je na pomoći deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.Problem je kompleksan i zadire duboko u celu porodicu koja postaje uzdrmana i izolovana. Majka, kao prva karika kojoj je od prvog trenutka potrebna pomoć i podrška ostaje u drugom planu. Nakon suočavanja sa dijagnozom svoga deteta, šoka i traume koji je destabilizuju, ona nema mogućnost da kroz sistem podrške u primarnoj zaštiti dobije pravovremenu i adekvatnu pomoć.Same tragaju za rešenjima kako bi njihov život bio kvalitetan, društveno aktivan i prihvatljiv za njih same. Neophodna je pomoć majci, kao prvoj karici u nizu, bez koje porodica ne može dalje.“

U emisiji su učestvovale mame iz mreže Evo Ruka za podršku majkama dece sa smetnjama u razvoju: Marija, Sanja, Snežana i Ana.
Mi smatramo da je ova tema veoma važna i zbog dece i roditelja, ali i celog društva koje želi da pomogne i da učini ovim ljudima život lakšim. Mi ovo pričamo da bismo razjasnili i sebi i ljudima kakva nam je podrška potrebna i da podignemo vidljivost problema kao i rešenja. Majkama višestruko ometene dece je potrebna velika podrška iako ponekad i same to ne priznaju i ne mogu da artikulišu kakva im je pomoć potrebna.
Hvala emisiji MESTO ZA NAS za pažnju. Mi ćemo tek da razradimo celu temu i podelimo je sa vama.