Skip to main content

Evo Ruka je udruženje roditelja i prijatelja dece sa smetnjama u razvoju koje neguje društveni aktivizam i povezivanje zajednice u cilju pružanja konkretne pomoći porodicama, deci i razvoju pozitivnih inkluzivnih praksi. Osnovano je 2011. godine u Beogradu.
Naše aktivnosti su usmerene na pružanje podrške deci i roditeljima. Podršku pružamo kroz savetovanje, organizovanje dnevnog boravka, razvoj socijalnog preduzetništva. Zatim, prevencijom i smanjenjem siromaštva, ekonomskim osnaživanjem, povezivanjem sa drugim roditeljima i organizacijama širom Srbije i zastupanjem.


Sve ovo radimo u cilju stvaranja uslova za osamostaljivanje, prihvaćenost, dostojanstvo i izvesnu budućnost naše dece. Radimo na stvaranju održivog sistema podrške za njih u lokalnoj zajednici u kojoj dete živi i odrasta, u našem slučaju u Zemunu i Beogradu.
Godine 2013. osnovali smo Inkluzivni centar “Mesto susreta” namenjen razvoju programa i usluga namenjenih deci. Za korisnike to je baza za učenje, odmor, razumevanje, druženje i zabavu kroz praktične aktivnosti koje daju rezultate. Godine 2015. smo pokrenuli sopstvenu proizvodnju povrća u plastenicima, a 2016. i proizvodnju zimnice. Ovaj program je još uvek u razvoju i funkcioniše po principu socijalnog preduzetništva.

Kroz Evo ruka programe namenjene korisnicima negujemo razvoj deteta i cele zajednice u kojoj delujemo.

Decu učimo životnim veštinama kao što su pripremanje hrane, održavanje higijene, upoznavanje alata i kako se upotrebljavaju.  Pravimo upotrebne i ukrasne predmete od različitih materijala i raznim tehnikama, gajimo povrće. Kroz svakodnevnu rekreaciju unapređujemo zdravlje, jačamo telo i duh, učimo da prihvatimo sebe kakvi jesmo. Otkrivamo i razvijamo svoje talente, učimo da živimo u grupi poštujući i negujući posebnost svakog pojedinca. Proizvodimo sopstveno povrće i zimnicu, po tradicionalnoj recepturi, koju prodajemo i sav prihod ulažemo u dalji razvoj našeg centra i usluga.
Ove godine nam je preko potreba pomoć u vidu finansijkih sredstava za održivost i razvoj Centra i angažovanje stručnih lica za čuvanje dece i terapijski rad sa decom i roditeljima, kao i dodatno opremanje centra.

Ukoliko ste u mogućnosti i želite da doprinesete unapređenju kvaliteta života dece sa smetnjama u razvoju i da investirate u održivi razvoj inkluzije, molim Vas da nam se javite.
U ovom periodu razvoja naših ideja, pomoć nam je preko potrebna da istrajemo.

S poštovanjem,
Ana Knežević,
Predsednica udruženja

Ostavite komentar