Skip to main content

Piše Marina Manasijević

Osnaživanje majki kao potreba

U januaru 2021. godine mi je stigla poruka od Ane iz udruženja Evo ruka u Zemun polju:

Radimo mini online istraživanje u vidu fokus grupa za vikend. Tiče se položaja dece sa SR i njihovih roditelja. Pošalji podatke ako si za.

Poruka me je zatekla u rastrojstvu zbog epi napada koji je imala moja autistična desetogodišnja ćerka dva dana pre. Samo dan nakon što smo otpuštene iz bolnice bez dijagnoze i lekova koji bi sprečili novi napad. Još uvek sam bila u šoku zbog svega. Sam Bog me je pogurao da se prijavim.

Malo sam se i plašila da propustim priliku, jer mi je delovalo kao da dižem ruke od svog deteta. Razmišljala sam o rešenju za nju godinama i ovaj poziv sam doživela kao Božiji znak! 

Radionice Paskal za snažne mame

Radionice su počele u martu i održavale su se preko Zoom aplikacije, svake druge nedelje. Ukupno 15 radionica. Program pod nazivom “Paskal” je napravila psihološkinja i samostalna konsultantkinja Tamara Tomašević i vodila nas kroz njega. Postavljala nam je razna pitanja koja su nas osvešćivala, a nekad smo i plakale. Uglavnom, čudesno iskustvo.

Prijavila sam se jer mi je trebalo rame za plakanje, da nekom ispričam šta me boli, da skinem teret sa duše. Dobila sam mnogo više. 

Dobila sam primer, nadu, inspiraciju, pokretačku silu, nove poglede na svet, izazov da se menjam i način kako to da radim, razlog da se zamislim i rastumačim zašto me neko nervira i zašto me nešto pogađa, dobila sam poziv da se preispitam zašto mi je nešto važno.

Dobila sam snagu da se prikažem i da shvatim da nisam nevidljiva, kao što se meni činilo da jesam. 

Prošlo je 8 meseci, radionice su završene. Sumiramo utiske. 

Da se osnažiš treba da se odvažiš

Šta smo uradile do sad?

Ja sam se otisnula u pisanje, posle hiljadu godina odlaganja. Učim da pravim sajt uz pomoć gurua mnogih mama, drage Chemajke, koju sam i našla potaknuta Paskal radionicama. 

Naoružane alatima krenule smo u zajedničku borbu. Gradimo priču i razvijamo je iz dana u dan. Ja sam puna nade, jednostavno znam da ćemo ostvariti ono što zamislimo. 

Naježim se kad pomislim da je postojala šansa da zanemarim poziv.

Ali kad malo bolje razmislim, nije moglo da se desi da odbijem poziv dalekovide ribareve kći, naše predsednice Udruženja Evo ruka, Ane. Ova mreža je ispletena prvo u njenoj glavi i iskusno bačena u more majki dece sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima. 

Ona je postavila pravo pitanje: ko pomaže roditeljima dece sa smetnjama u razvoju? Odgovor znamo samo mi, roditelji. Zato smo se i umrežili. I zato ćemo pomoći osnaživanje i drugih majki.

Ostavite komentar