Skip to main content

Kako izgleda kad Stamena ostane sama na deset dana, pa ne mora da bude Stamena bar to vreme…

Dete je otišlo sa tatom na more.

Imam deset dana da u njih spakujem tišinu, lenjost, kafe sa drugaricama, izlazak, knjigu, pisanje i plakanje. Ovo je vražija „to do“ lista!

Naivan plan je bio da prvo odradim to plakanje. Desilo se toliko stvari zbog kojih je trebalo plakati. Suza tu i tamo pod tušem se ne računa. Govorim ovde o ridanju, o curenju slina, o krikovima koje sakrivam jastukom. Zaglavile su se u grlu sitnice, ogromne promene, bolesti, istine, psovke, vesti iz zemlje I sveta.
Dakle, nije se desila ta dramatična scena po planu. Nema veze.

U lenjosti i tišini sam uživala dva dana i onda sam se našminkala, obukla haljinu, stavila nakit i izašla u grad. Na ovom mestu u priči počinju problemi.

Nisam bila bez sina u gradu godinama. Na stranu to što sam se na jedvite jade setila kako se stavlja ajlajner i koja boja karmina mi dobro stoji, ali osećaj da me niko ne vuče za ruku, da nikoga ne jurim kroz Knez Mihajlovu u panici da će da uleti u neki lokal i sakrije se je bio kao prvi gutljaj hladne, taman zaslađenje limunade.

Žene u gradu su tako lepe. Njihove kose su čiste I lepršave, nokti nalakirani, čujem njihove štikle. Želim da ih okupim sve u neku prelepu vilu pored jezera, u kasno proleće, kada je toplo i bilje još jako miriše.
Maštam kako grizemo sočno voće i podižemo obrve kao da će one da spreče da sok pocuri niz bradu, kako jedemo okrugle kolačiće od šarenih oblaka, pijemo i prosipamo šampanjac. Čujem kako nam šušte haljine i zveče narukvice, smeh, šaputanje, priznanja i prihvatanje. Na kapcima imamo šljokice koje menjaju boje uz jarku sunčevu svetlost koju teatralno pozivamo kroz otvoren prozor.

Da, maštam da bančimo u sred dana. Nema odgovornosti. Kao u nekom filmu, ma ne, kao u filmu Marija Antoaneta pod ženskim dodirom Sofije Kopole. Tako. Glamurozno, bahato, šareno, čarobno.

Ova slika me je potpuno obuzela. Prolazim pored galerije i gledam kroz izlog u nadi da će neki drugi prikaz da me ukotvi. U tom trenutku ništa nije bilo tako opijajuće kao ideja o bezbrižnosti. Pokušavam da se koncentrišem, čkiljim u potrazi za fokusom. Ne znam koliko dugo sam tako stajala. Čekala sam da postanem svesna svog disanja.

Na kafi sa drugaricom smo razgovarale o nedostatku sistemske podrške roditeljima i starateljima osoba sa smetnjama u razvoju. Pena od mleka je bila baš gusta. Kolač je bio voćni. Na povratku kući, vozač autobusa je uključio klimu.

 

Prva suza je potekla pred vratima stana. U hodniku sam zamalo pokidala ogrlicu u paničnom pokušaju da je skinem.
Đuveč od osećanja, braćo i sestre, a ne zvona i praporci!

Priča je napisana u okviru projekta ProAktivna mreža podrške ženama koje su majke dece sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima STAMENA NIJE OD KAMENA u okviru strateškog partnerstva sa Ženskim udruženjem Kolubarskog okruga koje podržava Projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT.