Skip to main content
Piše Marina Manasijević

Kako dođe do toga da dete ili osoba sa smetnjama u razvoju budu ostavljeni u državnom Domu? pitali su se mnogi ovih dana. 

Možda je neko je umro pre nego što je zbrinuo svoje dete, najčešće pada na pamet kao odgovor. Neko ko nije imao vremena da ode kod lekara, ko je psihički propadao, ko nije sebi bio bitan. 

Ili je neko psihički nejak prihvatio nečiji savet i napustio svoje dete, verujući da je to najbolje za oboje.

Preventiva, to su sve mere opreza, svi poduhvati da se nešto spreči. Tako kaže definicija.

 Preventiva je pranje zuba svaki dan, sistematski godišnji pregled, zabrana paljenja vatre u šumi. Tako činimo sve što je u našoj moći da ne dođe do nepotrebnog bola i vađenja zuba, razvoja bolesti ili katastrofalnog požara. 

Preventiva traži doslednost, kontinuirano sprovođenje te bezbednosne odluke, procedure, preporuke, zakona. I kad nas mrzi i kad je vruće, i kad pada kiša i kad nam se spava i kad smo gladni, treba da peremo zube.

Preventiva sprečava mnoge loše scenarije ili ih bar olakšava. Smiruje misli, daje osećaj kontrole, uliva samopouzdanje.

Preventivna podrška nam je potrebna. Ne represiva. Kad dođe do represive, borimo se za život.

Preventiva je potrebna roditeljima dece se smetnjama u razvoju. Da ne polude, da se ne razvode, da ne postanu siromašni, da se ne razbole i umru prerano, da ojačaju i nose svoj orden u snažnim rukama, na jakim leđima. Da o njihovoj deci ne mora da se stara neko drugi ili socijalna služba ili znate već, da ne izgovaram, ima na početku teksta. Da prožive kvalitetan i dug život sa izazovom koji im je dat.

Pa šta bi to preventivno trebalo da se radi?

Prvo, preventivna pomoć – PSIHOLOŠKA, što bi se reklo, po „difoltu“. Imaš dete sa SR? “Počećemo sa dva termina mesečno individulne terapije, pa će specijalista proceniti da li je potrebno još. Grupe podrške su sredom i subotom. Nema veze što mislite da vam ne treba, morate da dođete. Čuvanje deteta je obezbeđeno”. 

I tako preventiva odradi posao osvešćivanja, suočavanja, umrežavanja i jačanja roditelja. Oni vremenom nauče da traže pomoć i da definišu kakva im je pomoć potrebna. I ojačaju svoju porodicu.

Drugo, preventivna podrška porodici u cilju sprečavanja fizičke iscrpljenosti i pratećeg ludila, značajna i izuzetno nepohodna roditeljima dece kojoj je potrebna životna nega 24 sata dnevno. Ona bi se sprovodila kroz kućne medicinske posete lica obučenih za rad sa decom. Za vreme boravka ovih spasonosnih lica, roditelji mogu da rade šta god požele. Ideja je da vreme troše na sebe, odmor, hobi, putovanje. Svako od njih zna tačno šta mu je sad potrebno jer je osvestio svoje potrebe kroz rad sa terapeutom iz predloga broj 1. 

Treć oblik preventivne podrške bi bila podrška u vidu fleksibilnog radnog vremena i poslova za roditelje, jer u velikom procentu slučajeva neko mora da da otkaz na poslu zbog brige o detetu. A mogao bi nešto da radi od kuće, ili oko kuće. Ili povremeno. I tako privredi za svoju porodicu i svoju psihu.

Imate li vi podršku?

Razmislite šta bi vi dodali na ovaj spisak preventivne podrške i napišite u komentarima. Mi se trudimo da kroz razne programe osvestimo šta nam je potrebno. Treba vremena i snage i za osvešćivanje, a često smo preumorni. Neki nemaju snage ni da maštaju. Preventivna podrška bi prvo osvestila roditelje, zatim obezbedila čuvanje dece, a onda i omogućila roditeljima da rade. Da imaju normalniji život. Da osmisle kreativno rešenje za svoje dete i izbegnu represivu od koje svi strepimo. Jer svi imamo po neko rešenje u glavi, samo ga treba pustiti da ugleda svetlost dana.

 

 Pišite nam. Volontirajte. Donirajte za programe preventivne podrške. Kupite naše proizvode.

Ostavite komentar